Културата на SpaceX на Мъск, част 1

Джош Ейделсън, Bloomberg

17:00 | 10 юли 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Осем бивши служители са завели дело в Калифорния, което обвинява SpaceX и Мъск в сексуален тормоз и отмъщение към изобличителите. Нашият старши репортер Джош Ейделсън се присъединява към нас, за да ни разкаже повече по темата. Джош, както споменахме, сме наистина шокирани от историята. Какво разказват уволнените инженери от SpaceX, че се е случвало в тази компания и колко общо има това със самия Илон Мъск?

Хората, които са работили в компанията твърдят, че – цитирам – са били в среда, която е – както споменахте – e подобна на тази в университетско братство, което се характеризира от сексуален тормоз и поведение, което включва мъже да твърдят, че жените са биологично негодни да бъдат инженери или да ги гледат втренчено в гърдите.

Това включва груби шеги, които подражават на постовете в Twitter на Илон Мъск. Например, когато Илон Мъск публикува пост за измислен университет, чийто акроним е част от женското тяло и след това е имало разсъждения от страна на мъжете кои от работещите в компанията жени ще се справят добре в този университет.

Тези уволнени служители твърдят, че заради отвореното писмо, което са съставили, за да призоват компанията да приложи политиките си и да има култура в съответствие с официалните си стандарти, са били уволнени като отмъщение. Компанията е предпочела да преследва хората, които изобличават нарушенията и тормоза, вместо хората, които ги извършват.