ЕС засилва антитръстовата битка с Apple

Марк Гърман, Bloomberg

19:00 | 25 юни 2024
Преводач: Петя Кушева

Каква е най-новата информация и как тя променя нещата?

Да, ситуацията с ЕС беше много актуална през последните няколко дни. Позволете ми да ви върна към петък.

Преди няколко седмици на конференцията WWDC Apple представи Apple Intelligence, която е новата ѝ система за изкуствен интелект за iPhone, iPad и Mac. Тя представи и няколко горещи нови функции за iPhone и iPad. Една от тях се нарича iPhone mirroring, която ви позволява да използвате вашия iPhone през вашия Mac, чрез новата актуализация Sequoia, която ще се появи през есента. Другата се нарича споделяне на екрана Share Play, при което можете да споделяте екрана от един iPad на друг и да управлявате другия iPad. Да речем, искате да помогнете на родителите си с техническа поддръжка.

Според Apple тези три функции няма да бъдат достъпни за потребителите в 27-те страни от ЕС по-късно тази година поради Закона за цифровите пазари и изискванията за оперативна съвместимост. Това означава, че на Apple може да се наложи да намали защитата на личните данни на тези функции, за да ги направи съвместими за разработчици от трети страни и да отговори на някои от насоките на ЕС.

В понеделник сутринта Европейският съюз обяви обвинения срещу Apple, свързани със спазването, или според тях, неспазването на Закона за цифровите пазари, свързани с насочването на потребителите към възможността да извършват плащания с приложения извън системата за плащания на Apple.

Накратко, ЕС иска Apple да намали значително комисионата, което тя и направи. Раздели комисионите на технологична такса и такса за дял от приходите. И в същото време Apple все още се опитва да събира тези приходи от приложения, които са заредени отстрани и не са закупени чрез App Store. Това не се харесва на Европейския съюз.