Китай и ЕС преговарят за електромобилите

Минмин Лоу, Bloomberg Хонконг

11:00 | 24 юни 2024
Обновен: 11:40 | 24 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Фактът, че ЕС и Китай си говорят, показва, че има възможност за маневриране и че и двете страни искат да предотвратят ексалацията на ситуацията до митническа война. Точно за това германски министри пътуваха до Китай в последните няколко дни. Те подчертаха, че тези мита не са замислени като наказателни, че целта им е да компенсират срещу несправедливите предимства на китайските производители на електромобили от държавните субсидии.

През уикенда, още в събота министърът на търговията на Китай проведе видеоконферентен разговор с европейския си колега. Чухме от говорителя на ЕК, че тези първоначални преговори са били искрени и конструктивни, че ще продължават на всички нива в предстоящите седмици, но че всякакви резултати ще трябва да решат въпроса със загубите заради субсидиите.

Някои анализатори смятат, че част от решението би било да се накарат китайските компании да инвестират в Европа. Да построят заводи там и да плащат европейски заплати на европейски работници. Това вероятно би решило въпроса с предимствата в разходите и заплахата от евентуално отнемане на работни места от европейските работници.