Пазари Азия, 24 юни 2024

Аврил Хонг, Bloomberg Сингапур

11:38 | 24 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

 

Азиатските акции се понижиха за трета сесия, воден от сектора на инфотех, а акциите на чиповете бяха сред водещите спадове в региона.

Тайванският фондов бенчмарк Taiex отслабна. Пониженията при чиповете последваха загубите от Nvidia в края на миналата седмица, но в региона се появи и настроение за избягване на риска преди данните за американския PCI, любимият индикатор на Фед за инфлацията. Инвеститорите са по-внимателни преди този доклад, който може да отрази на пътя на Фед.

При печелившите акции в региона са тези, свързани с производството на автомобили в Япония на фона на евтината йена. Курсът долар-йена днес се въртеше почти около 160. Това е нивото, което се смята, че предизвика интервенцията на Министерството на финансите на Япония в началото на годината. Това предизвика предупреждения от топ-валутния ръководител на страната.

Освен това инвеститорите анализират обобщението на мненията от BoJ, които показват, че централната банка може да повиши лихвите следващия месец.

Нито едно от двете не изглежда да помага да спре слабостта на японската валута. Тя кръжи около нивото от 160 през по-голямата част от сесията. Да не забравяме, че става дума за разликата в доходността. Трейдърите търсят повече щатски долари след като излязоха по-силните от очакваното данни за PMI миналата седмица и преди данните за потребителската инфлация.

Да не забравяме, че от друга страна BoJ не е давала големи подробности как смята да намали програмата си за изкупуване на облигации.

Тази разлика в доходността между САЩ и Япония се очаква да остане голяма и йената вероятно ще остане слаба.