Трудна битка предстои за изборите във Франция

Каролин Конан, Bloomberg Париж

13:16 | 18 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Франция, опасенията за отбраната.. Макрон беше опората в ЕС, той настояваше за по-голяма координация в отбраната. Той натискаше всички европейски страни и Франция да продължават напред в подкрепата за Украйна. Колко е крехка вече френската подкрепа за защитата на тази страната и отбраната на блока като цяло?

Точно така, още от 2017г., когато дойде на власт с европейския химн Ода на радостта, Макрон ще опитва да се покаже като лидера на Европа. Що се отнася до Украйна, той винаги е бил силен защитник на идеята за изпращане на повече военна подкрепа и за повече разходи за помощ за Украйна.

Наскоро той каза, че Франция може да прати изтребители Mirage и малко военни инструктури в Украйна.

Марин Льо Пен каза, че е против всичко това, макар че както знаете, се опитва напоследък да се дистанцира от руския президент Владимир Путин. Ако помните през 2017г. тя получи заем от руска банка, за да финансира кампанията си тогава.

След това много неща се промениха. Много европейски лидери се тревожат от намаляването на разходите за отбрана. Самият Макрон обеща 3 млрд евро за Украйна тази година. Не знаем дори и тези пари не са застрашени още.

Но е трудно да си представим как само преди 2 седмици президентът Зеленски беше на годишнината от Десанта в Нормандия.

Какво показват сондажите за трудностите за президента Макрон от ляво и от дясно?

Много интересен сондаж на Ifop за LCI показва, че всъщност подкрепата за Националния сбор спада с два пункта до 33% и подкрепата за новото обединение в ляво, т.нар. Нов народен фронт печели 2 пункта до 28%.

Двата блока се движат много близо и партията на Макрон е далеч на трето място, с около 18% подкрепа в момента и висящ парламент.

Следователно за мнозина анализатори има централен сценарий. Всъщност партията на Макрон реши да не представя кандидат в 10% от изборните райони, за да могат по-умерените в ляво и в дясно да имат по-добри шансове за втория тур на 7 юли.

Присъствието на крайната левица в лявото обединение отблъсква мнозина с умерени левоцентристки избиратели. Прочутият изследовател на еврейската история Серж Клаусфелд, който през уикенда каза, че антисемитският тон на някои крайнолеви кандидати трудно ще го накарат да избира между крайностите на втория тур и може да се наложи да гласува за Марин Льо Пен.

Много трудна политическа битка предстои във Франция в следващите няколко седмици.