Пазари Азия, 13 юни 2024

Аврил Хонг, Bloomberg

12:53 | 13 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Акциите в Азия като цяло показаха повишение днес. Имаше своеобразно рали на облекчение, водено от ръстовете на южнокорейския бенчмарк Kospi, както и на Taiex в Тайван.

Данните за инфлацията в САЩ вчера се оказаха по-ниски от очакваното и основната инфлация записа най-бавен ръст от три години насам. Това предизвика оптимизъм за намаляване на лихвите от Фед, както и за меко кацане за икономиката на САЩ.

Инвеститорите, в отражение на това, което видяхме вчера в САЩ, се отърсиха от прогнозите на Фед за инфлацията, в които се очаква само едно намаление на лихвите от Фед тази година.

Акциите на ръста се справиха добре, като проследиха движенията при компаниите с мега пазарна капитализация през нощта от САЩ.

Като изключим това е интересно да се види, че има предпазливост на пазара в очакване на решението на Японската централна банка утре. Пазарите очакват BoJ да започне на говори намаляване на покупките на облигации и потенциално да започне да подготвя пазара за повишаване на лихвите още следващия месец.

Като говорим за японските акции, акциите, свързани със застрахователите и банките са под натиск. Това се случва на фона на по-ниска доходност на по-дългосрочните активи, след като облигациите в Япония последваха ралито на облекчение на американските държавни облигации през нощта.

Курсът на долара към йената беше фокуса на вниманието, тъй като слабата японска валута може да предизвиква внос на инфлация и да накара BoJ да затегне монетарната политика в подкрепа на местната валута. През по-голямата част от деня двойката долар-йена кръжеше около 157 спрямо долара