Как Тексас драсна клечката на политически ад, част 3

12:30 | 26 май 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Това се превърна в критичен проблем за човека на върха - президента Джо Байдън.

"Според някои проучвания в момента имиграцията е изпреварила инфлацията и високите цени като най-голямата тревога на американците", казва Бил Галстон, старши анализатор, Brookings Institution.

Вероятно подтикнати от автобусната политика на губернатор Абът, сенаторите Крис Мърфи, Джеймс Лънкофрд и Кирстън Синема започнаха преговори за законопроект за имиграцията. Предложенията и от двете партии включват 20 млрд. долара за границата и затягане на условията за убежище.

Байдън се съгласи на законопроект, който включва много неща, за които доскоро демократите не биха и чули. Това беше компромис между партиите – една част дразнеше републиканците, една част дразнеше демократите.

Но след години и години на фалстартове това най-после беше някаква светлина в тунела. Имаше някаква сделка, но тя се развали.

Доналд Тръмп открито се възпротиви. Републиканците в камарата го последваха.

"Законът за границата на Байдън ще засили нашествието, настъпващото нашествие към нашата страна", каза Тръпм

Предложението се отхвърли.

"Той искаше кризата да е в очите на хората, искаше да има кампания за есента. И не се сдържаше; той открито каза, че би било политическо прегрешение републиканци да работят с демократи по закон, който би помогнал на президента да разреши проблема преди есента", казва Бил Галстон от Brookings Institution.

Републиканците се оплетоха в собствения си успех. Това беше законът, към който те са се стремели от години.

Превод Стилиян Василев, част 3/5.