Пазари Азия, 24 май 2024

Ейдриън Вон, Bloomberg Хонконг

12:47 | 24 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Акциите в Азия се понижиха след като технологични компании отстъпиха и трейдърите отложиха очакванията за намаляване на лихвите от Фед за по-късно тази година след данните за силната икономическа активност в САЩ.

MSCI Asia Pacific се понижи с 0.9% и регистрира най-лошия си ден от 8 май насам. Най-големи понижения бяха регистрирани в Хонконг, Австралия, Южна Корея и Япония.

Индексът на китайските акции в Хонконг записа най-лошата си седмица от януари насам тъй като поради продължаващите разпродажби на технологичните компании.

Трейдърите посочиха липсата на нов катализатор след скорошното рали, докато повишаващото се напрежение между Китай и Тайван също натежа на настроението.

В Япония инфлацията намаля за втори пореден месец, а инвеститорите продължават да се чудят дали BoJ има капацитета да повиши лихвите още през тази година.

Печалбата по десетгодишните държавни облигации мина 1% тази седмица, след като пазарите оцениха повишение с 10 пункта на заседанието през юли. Йената се търгуваше около 157 за долар.

Азиатските валути падат пред силния долар, включително южнокорейския вон, малайзийския рингит и тайландския бат.

По отношение на корпоративните новини – Alibaba продаде конвертируеми облигации за 4.5 милиарда долара, с които си осигури капитал за обратно изкупуване на акции и инвестиране в бизнеси, включително изкуствен интелект. Това е рекордна продажба в долари от азиатска компания.

Ейдриън Вон, Bloomberg news, Хонконг