Goldman очаква $90 таван на Брент

Даан Стрюйвен, директор Петролни изследвания, Goldman Sachs

16:00 | 18 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Това ми е интересно. В момента Конгресът обмисля допълнителни санкции за иранския петрол. Дали ще има значение? Ако знаем, че нетният ефект от усилията на САЩ, особено след руската инвазия в известен смисъл се върна с обратен знак, какъв ще бъде ефектът от тези допълнителни санкции?

Би трябвало да има много чувствителни промени в санкциите, за да се регистрира голям спад в предлагането на Иран. Преди се е случвало. През 2018г. имаше доста голям спад в предлагането от Иран.

В момента 80-90% от иранския износ отива за Китай, към независимите китайски рафинерии.

При търсенето от Китай доколко в тази прогноза се отразява здравето на икономиката им?

Китай остава най-важния фактор за прогнозата за глобалния ръст на търсенето на петрол. Около една трета от ръста на търсене от 1,5 млн барела на ден, който прогнозираме за 2024г ще дойде от Китай.

Това е бързо, но много по-бавно от миналата година. Тласъкът за търсенето от отварянето отмина.

Но продължава да расте търсенето от Китай за петрохимически продукти, със засилване на капацитета им за производство на пластмаса.

Бих казал, че данните за търсенето на петрол от Китай за първото тримесечие донякъде разочароваха нашите и пазарните очаквания.

Какъв ще бъде според вас сценария за петрол на 100 долара? Миналия петък този въпрос не звучеше глупаво.

Все още мисля, че е важен риск, който трябва да се следи.

Според нас има два основни риска от повишения на тавана от 90 долара за Брент.

Първо, възможността за още удължаване на съкращенията на производството на ОПЕК+. Основният ни сценарий предвижда производството на ОПЕК+ плавно да расте през третото тримесечие, заради много високия свободен капацитет, ръста на цените и спекулативните позиции. Всички тези фактори обикновено сочат към увеличение.

Ако това не стане, може да се повиши в горния диапазон на 90-те долара и дори до 100.

Вторият основен риск, разбира се, са геополитическите шокове за предлагането, било в Близкия изток или в Русия. Може да е при производството или при рафинериите, както стана в Русия, или при транспортната инфраструктура, включително по вода.