Exiger очаква инфлационни последици за износа за Индия

Брандън Даниелс, директор на Exiger

18:00 | 16 април 2024
Обновен: 02:22 | 17 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

 

Каква е реакцията засега на пазара на събитията през уикенда?

Има две неща. Първо, пазарът реагира на мечите петролни очаквания. Имаше усещане, че ще има понижение в търсенето на петрол тази година.

Това облекчи очаквания шок в предлагането. Облекчи и последиците от геополитическото напрежение. Това е едно от важните последствия на пазара.

Освен това събитията ще започнат да се отразяват на пазарите в много страни и различни индустрии.

Все още големи сегменти от пазара доставят през Суецкия канал и зони в Близкия изток. Джабел Али, Джеда и много големи пристанища в региона. Най-големите страни, които все още доставят през тези зони са в Азия и особено Индия.

Очакваме доставките да бъдат засегнати като разходи, очакваме инфлационни последици за много стоки, които се доставят главно през Индия.

Например редки и критично важни минерали, използвани за глобални технологични продукти. Освен това ще има и последици и за веригите на доставки върху петролната и газова индустрия, защото металите се превозват през тези пристанища.

Така че ще има глобални последствия, но най-силно ще се усетят в Азия в момента, защото там все още зависят от тези важни транспортни коридори.