Канада подкрепя Украйна за многогодишно финансиране, част 1

Мелани Джой, министър на външните работи на Канада

19:39 | 12 април 2024
Обновен: 12:03 | 13 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Един от ключовите въпроси на срещата е идеята, предложена от генералния секретар Столтенберг за фонд от 100 милиарда долара за финансиране на Украйна. Той получи известен отпор или предпазливост от съюзниците. Каква е позицията на Канада? Подкрепяте ли я?

Е, разбира се, винаги подкрепяме различните идеи, които генералният секретар предлага. Вярваме в новата мисия на НАТО за Украйна. Вярваме в многогодишно финансиране.

Вярваме и в дългосрочен ангажимент за сигурността на Украйна. Ето защо наскоро подписахме дългосрочно споразумение за сигурност с Украйна на стойност 3,2 милиарда долара.

Това беше идея, която лансираме в рамките на НАТО и в рамките на Г-7, защото докато Украйна стане член на НАТО, трябва да сме сигурни, че е добре подкрепена. И дори след войната, в един момент Русия пак ще бъде опасен съсед на Украйна. И затова трябва да помагаме в дългосрочен план.

Но идеята за този фонд, новото предложение, а също и идеята НАТО да управлява доставките на оръжия, дали има широка подкрепа или не?

Убедена съм, че това, което Ви казах, че трите неща: мисията на НАТО, многогодишното финансиране, дългосрочните ангажименти, имат широка подкрепа. И мисля, че ще имаме много успешна среща на върха във Вашингтон, за да отбележим 75-та годишнина на НАТО.

Предполагам, че основното предизвикателство занапред е идеята за сигурността на подкрепата на САЩ за НАТО, включително след изборите. Колко голямо безпокойство е това за вас и знак ли е, че другите съюзници трябва да се активизират?

Е, всички съюзници трябва да се активизират и затова го направихме. Ние сме там от първия ден. Преди да започне войната, Канада вече бе обучила 30 000 украински войници. Вярваме, че винаги трябва да бъдем много по-подготвени и ще бъдем там в дългосрочен план, дори и след победата на Украйна.

Що се отнася до въпроса Ви за подкрепата на САЩ. Убедена съм, че законодателите на САЩ ще вземат правилното решение. В интерес на НАТО, в интерес на Европа и в интерес на Северна Америка е да подкрепят Украйна. И нека не забравяме също, че Русия е подкрепяна от Китай икономически, за да води войната срещу Украйна и следователно е в наш интерес да се уверим, че ще отблъснем руската инвазия в Украйна и също така да се уверим, че ясно заявяваме кой подкрепя Русия в тази инвазия.