Международните отношения с Израел няма да се влошат

Стюърт Ливингстън-Уолъс, Bloomberg Дубай

14:30 | 3 април 2024
Обновен: 15:18 | 3 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Дали смъртта на хуманитарните работници ще бъде последната капка на търпението и ще накара САЩ и Великобритания да накарат Израел да спре инвазията в Рафах?

Мисля, че отговорът е отрицателен. Едва ли е последното нещо. Сегашното правителство на Израел даде много ясно да се разбере, че все още за тях остава единствената цел да елиминират лидерите на Хамас. Те не могат да го направят без да действат на място.

Дали това ще бъде последната фаза от войната? Може би. Зависи от времевия диапазон. Но дали е края на международните отношения на Израел с останалата част от света? Не.

Май предстоят още трудни разговори. А дали има повече яснота какъв ще бъде отговорът на Иран на удара по неговото консулство в Дамаск? Дали ще отговори срещу САЩ заради отношенията им с Израел?

Имаме прецедент, но е доста опасно да се прогнозира какво може да направи Иран. През 2020г САЩ елиминира Сюлеймани, един от най-важните лидери в иранската армия, това не предизвика голяма реакция. Иран винаги е бил доста внимателен и е избягвал пряка конфронтация със САЩ или Израел, или пък западен съюзник.

Като цяло не обичат тази игра. Предпочитат много повече да играят с проксита в региона. В някои отношения те са винаги наблизо. Според мен ако някаква директна атака срещу Израел винаги рискува да предизвика Израел и САЩ да отговорят подобаващо, ако не и по-силно. В момента Техеран май не иска да си го причинява.