Вълшебството на гъбите

Дейвид Уестин, Bloomberg

19:30 | 27 март 2024
Преводач: Петя Кушева

И накрая, още една мисъл. Сократ казва: „Приятелю, грижи се за своята психика. Опознай себе си. Веднъж като опознаем себе си, може да се научим как да се грижим за себе си.“ Нека си признаем, че всички бихме могли да се грижим по-добре за себе си като спим достатъчно и намалим стреса.

"Виждаме, че тези пет ежедневни фактора - сънят, храната, движението, стресът и отношенията сериозно засягат нашето здраве и дълголетие", казва Ариана Хъфингтън, директор и основател на Thrive Global Holdings.

Хора, които управляват големи компании, като Нидра Нуи от Pepsi, виждат по-голяма нужда от всякога да се грижат за психиката на своите служители.

"След пандемията все повече хора казват, че се тревожат за себе си и за семейството си. За своето благосъстояние, за душевното си здраве. Така че трябва да започнем да третираме хората цялостно, а не като иннструмент на бизнеса", казва Индра Нуи, директор на Pepsi.

Някои от нас се обръщат към психотерапевти, като шефът на мафията Тони Сопрано.

Но за други не е достатъчно да спят повече или да имат по-внимателен шеф, или някой, с когото да говорят.

Някои от нас се обръщат към химията, като Илон Мъск, който говори за използването на кетамин...отново.

"Има моменти, когато имам просто нещо като .... Като негативно химическо състояние на моя мозък. Като депресия, предполагам. Или като ... депресия, която не е свързана с негативни новини. Кетаминът помага да те изкара от негативното разположение на духа", казва Мъск.

А сега има нова игра. Всъщност няма нищо ново и някои от нас смътно помнят нещо такова през 60-те години на миналия век. Да, вълшебните гъби се завръщат. Майк Тайсън ги ползва. Дори когато купонясваше в Сейнт Бартс с Джейк Пол, човекът, с когото ще се бие този юли.

Челси Хендлър го прави със своите служители.

"Гъбите не ги осигурих аз. По правни причини, искам това да бъде казано много ясно", казва Челси. "Хората могат да берат гъби в гората".

Bloomberg съобщи тази седмица, че така наречените вълшебни гъби се рекламират от ментори на лидери. А The Wall Street Journal пусна статия как вълшебните гъби са, цитирам, „най-новото улеснение за работещата жена“.

Стив Коен удвои своята инвестиция в Sabin. Това е биофармацевтична фирма, която прави клинични изпитвания за лекарство за сериозна депресия. Лекарство което използва – познахте! - активния елемент във вълшебните гъби.

В целия този шум, може би това наистина е пътя, по който да тръгнем. Но както ще ви каже жена ми, аз съм доста консервативен. И през деветдесетте години, когато бях главен съветник в ABC, бяхме поели голям ангажимент към „Партньорство за Америка без наркотици“. Това е благотворителна организация, основана от директора на J&J Джим Бърк, който по една случайност бе брат на моя шеф, Дан Бърк. Рекламите, които пуснахме по ABC, имаха определено различен подход към психеделиците.