Кърби: Г-7 предупреди Иран да не изпраща оръжие за Русия

Джон Кърби, говорител на координатора на Съвета за национална сигурност

05:30 | 20 март 2024
Обновен: 05:58 | 20 март 2024
Преводач: Петя Кушева

Русия се стреми да придобие от Иран балистични ракети с близък обсег на действие, за своята брутална война в Украйна. Руските преговори за придобиване на тези балистични ракети с близък обсег са активни и в напредвнал етап.

Днес просто искам да привлека вниманието към публикувано съвместно изявление от Съединените щати и други страни от Г-7, което предупреждава Иран да не продава балистични ракети на Русия.

Изявлението на Г-7 гласи отчасти и цитирам, „Ако Иран продължи с осигуряване на балистични ракети или подобни технологии за Русия, готови сме да реагираме бързо и по съгласуван начин, включително с нови и значими мерки срещу Иран“.

Тук говорим в един глас по този въпрос - Съединените щати, Канада, Япония, ЕС, Франция, Германия и Обединеното кралство.

Само през последните три месеца бяха убити трима американски войници от прокси сили на Иран при нападение с дрон в Йордания. Хутите в Червено море стреляха с противокорабни, балистични ракети и дронове-самоубийци по търговски и военни кораби. Очевидно в Иран може да бъдат създадени в Иран ядрени бомби с обогатен уран. Блинкен се занимава точно с този проблем във Виена и каза, че все още има проблем с инспекторите на МААЕ. Какво направихте през последните три месеца, за да се оправдае ново отлагане?

Това е подновяване, през което преминаваме всяко тримесечие. Става дума да не наказваме иракчаните и фактът, че са все още е силно зависими от иранска енергия.

Но вижте какво друго сме направили през последните три месеца. Преследвахме хутите по суша. Имаме коалиция от кораби в Червено море, която защитава търговските кораби от атаките на хутите. Отвърнахме на удара на някои от тези въоръжени групи в Ирак и Сирия. Продължаваме да значителните санкции срещу режима в Иран по множество причини - преследват протестиращи, подкрепят терористични мрежи, ядрената им програма. Има много наложени санкции. И между другото, все още провеждаме операции по възбрана по море, за да се опитаме да спрем изпращани от тях материали и оръжия за някои от тяхните групи.

Така че твърдението, че се отпускаме и не правим нищо по отношение на Иран просто не отговаря на фактите.