Цената на войната с бандите в Салвадор, част 3

12:00 | 25 февруари 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

"Много страни в Латинска Америка преминават през подобни ситуации", казва Густаво Акевадо, кмет на Санта Ана, Ел Салвадор.

Еквадор не само копира метода на Букеле, показан в ЕКС, но и неговите затвори.

"За всички , които харесват Букеле, нашият затвор е съвсем същият. Същият е", казва Даниел Нобоа, президент на Еквадор.

"Някои хора твърдят, че прекаляваме. Мисля, че броят на убитите беше прекалена. Прекален беше броят на момичета, ежедневно изнасилвани в Ел Салвадор. Прекалени бяха сумите, които бизнесът трябваше да плаща за защита", казва Хриситан Гуевара, лидер на партията „Нови идеи“.

Това беше наистина прекалено!

А колкото до плановете за дългосрочна реабилитация на затворниците, администрацията на Букеле говори директно.

"Много популярна татуировка сред бандите тук са три точки. Първата е затвора, втората – болницата, а последната е смъртта. Няма четвърта татуировка. Няма реабилитация", казва Хриситан Гуевара.

Други хора от Ел Салвадор не просто са критици на безмилостните методи, а и жертви.

"Това е дъщеря ми Карла Мишел Мехия. Тя е задържана преди 19 месеца заради извънредното положение. Аз се боря, за да докажа невинността на дъщеря ми. Казвам Ви, че извънредното положение винаги е използвано за контрол срещу най-уязвимите хора", казва Алфредо Мехия, основател на Movir.

Дъщерята на Мехия е еарестувана, тъй като била обвинена за участие в банда. Оттогава баща й се бори с държавата, за да я спаси, но отнема месеци само за да я открие в затворническата система. След ареста той не е виждал или говорил с дъщеря си.

"Отидеш ли в съда, няма да ти дадат информация, освен ако нямаш адвокат. Отидеш ли в Бюрото по човешките права, ще ти кажат: „Не е в правомощията на това Бюро да предоставя такава информация". Откъде да намерим информацията тогава? Понякога се питаме – тя жива ли е или мъртва?"

Много хора са загинали заради извънредното положение. Нито една смърт не е съобщена.

Историята на Мехия не е рядкост в Ел Салвадор и така се появяват неправителствени организации като Movir.

Групи за защита на човешките права, като Movir и Cristosal съобщават за 215 загинали и множество пострадали поради извънредното положение.

"В друга сложна ситуация на погребение по време на опелото е пълно с полиция, сякаш нещо трябва да се скрие. Те не искат да знаем какво се случва. Това не са починали хора. Те са убити, убити в затвора, убити от държавата", казва Алфредо Мехия.

Превод Стилиян Василев, част 3/5.