Ефектът на Оземпик върху производителите на храни

Даша Афанасиева, Bloomberg

22:00 | 23 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Компаниите, които продават нездравословни храни трябва да променят своите бизнес модели, за да противостоят на нарастваща популярност на лекарствата за отслабване или да рискуват да отблъснат инвеститорите. Това е заключението на най-новата анкета на MLive Pulse. Сега към нас се присъединява репортерът по потребителски стоки на Bloomberg Даша Афанасиева. Даша, това ми харесва. Всички го знаем, но то фокусира умовете на някои от изпълнителните директори на тези големи компании. Какво искат от големите компании големите инвеститори?

Посланието е ясно. Искат тези компании да се преориентират към по-здравословни храни, което някои от тях казват, че са направили вече. Например Nestle. Но други, като Mondelez, които предимно продават бисквити и шоколади говорят за преминаване към здравословни храни поради регулаторните тенденции, но също и рекламните и потребителски тенденции. Но сега имат нова причина за това.

Колко голяма е заплахата?

Все още не е ясно, защото тези лекарства засега са популярни реално само в САЩ. Много са скъпи и изискват инжектиране въпреки, че има има и орален вариант, продаван от Novo Nordisk. Последствията може да не бъдат толкова невероятни, колкото тези проучвания ги представят. Също и защото някои от тези компании правят тази здравословна промяна постепенно.

Колко голямо е очакваното въздействие отвъд големите производители на храни?

Много е интересно как тези лекарства за отслабване въздействат на различните сектори. Постепенно виждаме ефекта върху склонността на хората да пият много, да пушат и други зависимости. Съобщават се и промени в начина, който се възприема вкуса на кафето. Правят вкуса на кафето странен.

Не! Не и кафето!

Точно така. Много жертви могат да се направят ако се приемат тези лекарства. Постепенно се установява как ще повлияят на различните сектори.