Зурабишвили: Грузия няма алтернатива на влизането в ЕС, НАТО, част 1

Саломе Зурабишвили, президент на Грузия

18:00 | 21 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Г-жо президент, благодаря Ви, че се съгласихте да ни дадете интервю. Как виждате по-бързото придвижване напред кандидатурата ви за ЕС и какво може да застраши този процес за Грузия?

Вървим към кандидатурата за ЕС, разбира се, благодарение на Украйна на първо място, защото тя започна ускоряването на целия процес. Не би могло да се случи, ако не беше съпротивата на Украйна, която показа на цяла Европа, че тяхната сигурност е свързана с европейската и че Украйна се бори за нашата сигурност. Така че наистина промени подхода към разширяването и това е много важно.

Грузия и грузинският народ направиха всичко възможно в последните години, за да се придвижим към Европа. Имахме своя дял в борбата и битката. Съпротивлявахме се, но грузинската съпротива е от различен характер от тази в Украйна. Но грузинската съпротива не беше по-малка. И всеки път, когато има съмнение накъде иска да отиде народът на Грузия, той показва къде иска да отиде. Това са причините, поради които съм оптимист.

През октомври ще имаме избори и съм сигурна, че един основният резултат от изборите, който и да бъде избран, ще бъде подкрепата за нашия европейски път, европейска ориентация и това ще ни отведе по-нататък по пътя към кандидатурата. Надявам се да започнем преговори възможно най-скоро. Това е нашият път и ще подкрепям този път през цялото време, колкото мога и под всякакви форми.