Френкел: Централните банки се претовариха

Якоб Френкел, бивш гуверньор на Bank of Israel

17:30 | 29 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какво разбрахте вие? Какво е посланието?

Посланието е, че особено напоследък централните банки стават много по-сложни от когато и да било преди. Причината е защото трябва да се грижим за финансовата и ценовата стабилност, но на фона многобройни реални шокове като пандемията, войната в Украйна, която дава дълбоко отражение върху функционирането на финансовите пазари и върху ценовата стабилност.

Една от тревогите, които бяха посочени е, че централните банки станаха – цитирам – претоварени. Твърде много задачи са им поставени. Но не трябва да се поемат отговорности, които не могат да се изпълнят.

Ценовата и финансовата стабилност стигат.

15г на безплатни пари. Централните банки подкрепяха ръста. Сега сме в среда на високи лихви. Това може би означава връщане към старата норма. Означава ли още, че структурата на ръста отпреди все още е валидна?

Иновациите в света са драматични и не може да повторим това, което беше преди 15г.

Но сте абсолютно прав. Имаше отклонение, дълго време, през което централните банки наводниха пазарите с евтини пари. С основание: за да избегнат рецесията и колапса след многобройните шокове.

Основното предизвикателство е как да излезем от това отклонение.

Централните банки сега са на път за излязат от него. Лихвите значително се повишиха и вероятно трябва известно време да останат високи.

В същото време централните банки ще трябва да поемат обратно част от активите, с които наводниха системата.

Това е предизвикателство, защото в същото време фискалните си възможности на правителствата са много по-ограничени.

Дългът е много висок. Бюджетните дефицити са големи. Затова нямате на разположение всички инструменти, с които обикновено разполагате за икономиката и в резултат централните банки трябва да са нащрек за ценовата и финансовата стабилност.