Френкел: Пауъл няма да пропусне отново целта

Якоб Френкел, бивш гуверньор на Bank of Israel

17:30 | 29 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Да го кажем по друг начин. Ако сме имали 15г на безплатни пари и сме избегнали голяма рецесия, ужасно е да се каже, но сега не ни ли трябва рецесия за пречистване?

Когато казвате безплатни пари, звучи като нещо хубаво.

Вие сте се нахранили и сега страдате от лошо храносмилане.

Струваше ли си насладата от храната, за да ви боли сега стомахът?

Можем да пресметнем и да ви дадем отговор. Трябва да ги съчетаете. Да, имахме безплатни пари и целта им беше добра. Но спирането им леко закъсня. Затова ще отнеме малко повече време.

Но вярвам, че сега сме на прав път. Фед, както обяви Джером Пауъл, не бърза за никъде и няма да пропусне отново целта. Ще работи за постигане на целта, но няма да стане за един ден.

Така че не очаквайте връщането на лихвите където са били. Много бяха ниски..

Значи е било грешка.. Пазарите сякаш се борят с това, което правят централните банки.

Не бих го нарекъл грешка..

Аз така чух.

Това е част от корекциите. Имали сме ненормално ниски лихви. Сега трябва да възстановим очакванията и стабилността и затова бяха повишени лихвите.

Сега може би са ненормално високи спрямо нивата от онзи дълъг период, но е рано да започват да ги свалят твърде бързо. Не бързайте да се радвате.

Ще поема отговорността да говоря за геополитика с вас. Конфликтът с Хамас. Какво трябва да направи Bank of Israel? През каква призма да гледат на ситуацията?

Сигурен съм, че Bank of Israel допринася много съществено като осигурява финансовата система в Израел да работи гладко. Като се грижи да няма задръствания. И като работи с ипотеки и подобни.

Бюджетният отдел трябва да го прави и наистина ще има разходи за бюджета. Дългът на държавата ще се повиши повече отпреди.

Инфлационният натиск може да се повиши и ръстът може да намалее.

Но най-важното е колко ще продължи? Колкото повече продължава.., до началото на 2024г.. На базата на предишния ни опит, израелската икономика винаги е показвала силна устойчивост и способност да се възстановява от загубите.

Тук най-важното е да бъдат завършени военните действия възможно най-скоро след като се постигнат целите.

Премиерът Бенямин Нетаняху говори за правосъдната реформа, която бе спряна през октомври. Moody’s намали рейтинга на Израел. Какво може да се направи тук според вас като централен банкер и какви са последиците за икономиката дългосрочно?

Ще отговоря не като централен банкер, а като наблюдател и човек със силни убеждения. Смятам, че т.нар. правосъдна реформа, която бих нарекъл преструктуриране на правосъдната система е не на място и би нанесла щети на икономиката и обществото в Израел.

Наистина степента на протест, много основателните протести по улиците успешно я свалиха от дневния ред.

Moody’s подчертава факта, че демократичните сили, подкрепени от силите на улицата, от хората, които ги е грижа да бъдещето на Израел и неговата демокрация, днес спечелиха. И ще печелят. Надявам се, не само де факто, но и де юре този план ще отпадне.