Марио Сентено за прогнозата за еврозоната, част 4

Марио Сентено, член на Управителния съвет на Европейската централна банка и управител на централната банка на Португалия

16:00 | 21 ноември 2023
Преводач: Петя Кушева

Има ли полза от ускоряване на свиването на Програмите за покупка на активи, докато говорим за тези програми за покупка? Какво е най-новото там?

Реинвестициите започват с Програмите за покупка на активи. Този процес ще продължи. Честно казано, днес няма причини днес да не го ускоряваме. Трябва да направим това по много безопасен начин.

В миналото Европа бе смятана не за лошото момче в стаята, по-скоро за източник на проблеми. Винаги е имало екзистенциални проблеми около еврото, но сега не ги виждаме. Това е голям успех за нашата политика.

А сега се тревожите, че ако не е управлявано добре може да създаде нестабилност в частност около Италия, където бяха насочени някои от тези опасения.

Но засега е добре.  Успяхме да се справим с всички предишни източници на нестабилност. Днес ги няма. Това е обичайна работа във фискалната и паричната политика и за Европа от съществено значение е координацията на двете. През 2020г. това бе много важно и трябва да продължим.