Даниел Сенор: Икономиката на Израел ще бъде устойчива във войната, част 2

Даниел Сенор, автор на „Геният на Израел“ и бивш политически съветник на президента Джордж У. Буш

21:00 | 20 ноември 2023
Преводач: Мария Попова

Основният приоритет е сигурността на израелската държава и нейния народ. Същевременно налице е една процъфтяваща икономика. В какво положение е тя в момента и какви предизвикателства може да донесе тази война в дългосрочен план?

Несъмнено в краткосрочен план това е препятствие. Израел мобилизира 360 хиляди души от резерва, което мисля, че е най-голямата мобилизация в съвременната им история. Броят на мобилизираните е по-голям от общата численост на британската и френската армии.

Това са хора, които работят в туристическия бранш, в обслужването, не че в момента има много туристи, а много от тях работят в технологичната сфера.

Разговарям често с капиталови инвеститори и мнозина ми казват, че от компаниите в техните портфейли около 10% от ръководните кадри са мобилизирани в армията. Дали това означава, че компаниите ще спрат работа?

Не, но ако са в период на набиране на капитал, или да сключат търговски договор или споразумение за научна работа, това ще забави нещата. Това е лошата новина.

Мисля, че мащабът на мобилизацията скоро ще започне да намалява, особено след напредъка на Израел в Газа, който никой не очакваше.  Не знам точно кога, но сравнително скоро очаквам те да освободят част от мобилизираните.

От друга страна, вижте как се икономиката на Израел се е справяла със значителни заплахи за сигурността.

Спомнете си 1991, първата война в Залива, когато в цялата страна работата беше преустановена, Садам Хюсейн обстрелваше Израел с ракети Scud. В повечето многонационални компании, чиито научни и развойни отдели бяха в Израел, нито един екип не наруши нито един краен срок, нито един етап от работата.

Така че вече е доказано, че дори при сътресения в сигурността те могат да се справят и същото важи и в този случай в дългосрочен план.

В краткосрочен план стресът ще е висок, но… не ми харесва това, което ще кажа, но смятам, че опитът на тези млади хора, които ръководят компании в Израел, след преживяното, след развиването на интердисциплинарни умения, след като им се е наложило да заместват мобилизираните, това че е трябвало да жонглират с много топки – три ни в Газа, една седмица работа в компанията, обратно в Газа за три дни…

Смятам, че тук има фактор на устойчивостта, който в крайна сметка ще послужи добре на компаниите в дългосрочен план.

След непосредствено предстоящия период, в дългосрочен план технологичната икономика на Израел ще е по-силна.