Джейн Харман: Съседите от региона трябва да поемат повече отговорност за станалото

Джейн Харман, председател на Комисията по Национална стратегия за отбрана и бивш представител в Конгреса

07:00 | 2 ноември 2023
Преводач: Петя Кушева

 

Смятате ли, че Бенямин Нетаняху е правилният човек да води Израел в момента?

Това трябва да се повдигне в края на войната, не точно сега. Израел се бори като държава срещу ужасна атака от терористична група, която за жалост успя да направи метастази през последните няколко години. Трябва да се отговори на тези брутални нападения. Това прави Израел.

В същото време, обаче, премиерът трябва да бъде в отбора на своята страна. Беше грешка от негова страна, и той се извини, което мисля е правилно, когато преди два дни  обвини силите за сигурност за проблемите, които доведоха до нападението. Това е провал на разузнаването, военен провал, правителствен провал. Израел има история на правителства, които са поемали отговорност. Смятам, че това ще стане по-късно.

Хрумна ми, като говорим за поемане на отговорност, че съседите от региона трябва да поемат повече отговорност за станалото. Ако крайната цел, а мисля че тя трябва да бъде две държави, палестинска държава и израелска държава, рамо до рамо, не управлявана от Хамас, а от отговорна палестинска власт, която признава правото на Израел на съществуване, тогава съседите трябва да бъдат по-настоятелни.

Например Катар, където живее политическият ръководител на Хамас, прави нещо за да освободи заложниците, но трябва да направи повече за подкрепа на крайната цел. Катар може да направи много повече, защото има много силни отношения с Иран, който очевидно се опитва да провали постигането на тази крайна цел. Но Катар има повече лостове, отколкото използва. Смятам същото за ОАЕ, Саудитска Арабия и други сунитски държави.

Натъжиха ме коментарите от Йордания. Йордания страната, която обичам и съм посещавала много пъти, но тя до някаква степен натежа в изграждането на имиджа на Израел като агресор.

Трябва да имаме две неща на ум. Първо, Израел има право да се защитава. Бяха безмилостно нападанти. Ние направихме същото след 11 септември. Гласувах за резолюцията да преследваме тези, които ни нападнаха. Точно това иска да направи и Израел. Другото, което трябва да имаме предвид е защита на невинния човешки живот, където и да е. И двете неща трябва да бъдат изпълнени.