Nvidia предизвиква Intel с базирани на Arm чипове за РС

Питър Елстром, Bloomberg

14:30 | 24 октомври 2023
Обновен: 21:06 | 24 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Какво знаем за плановете на Nvidia?

Това е значителен стратегически ход за Nvidia.

От дълго време Intel доминира при процесорите за персонални компютри. В периода на бума при компютрите, триото Intel, Microsoft и Dell бяха водещи на този пазар, а Intel беше най-силната компания в света.

От тогава много неща се промениха и вече вършим голяма част от работата си на смартфони. Intel се опитаха да правят чипове за смартфони, но така и нямаха успех отчасти, защото техните чипове използват толкова голяма мощност, че бързо изчерпват батериите.

Сега Nvidia, които са лидери при графичните чипове и чиповете за изкуствен интелект навлиза в пространството на чиповете за персонални компютри, в което Intel отдавна доминира.

Nvidia иска да използва чипове на Arm, за да заеме мястото си на този пазар. Тече разработка на тези чипове, които те искат да пуснат на пазара през 2025 и те да работят със системата Windows така, както Intel чиповете работят днес. За Intel това е голяма стратегическа заплаха.

И пазарът ни показва същото. Виждаме движението при акциите, което ме кара да задам следващия въпрос: дали Nvidia е в позицията на достоен претендент? Доколко могат да успеят?

Nvidia определено има големи амбиции и в тази, и в други области. Стартът на компанията е с графични процесори, които бяха особено добри за игри.

След това тя навлезе в сферата на изкуствения интелект и се превърна в лидер при чиповете за обучение на  различни модели изкуствен интелект, включително и ChatGPT.

Това има отражение и в пазарната цена и компанията стана първият производител на чипове надскочил трилион долара като пазарна оценка. Междувременно, Intel преживява тежък период. Нейната пазарна оценка е 140 милиарда долара. Така че, Nvidia набира скорост и навлизането ѝ в това пространство може да носи предизвикателства.

Arm създава дизайна на чипове, които производители като Nvidia използват за процесорите.

Arm от своя страна се опитват да навлязат при сървърите.

В дългосрочен план при персоналните компютри Nvidia може да се превърне в голям проблем за Intel, които имат трудности с производствения капацитет и изостават от пазарните лидери като TSMC и Samsung.