Посланик Джефри: Разликата с ИДИЛ са заложниците и опасността от ескалация

Джеймс Джефри, бивш посланик на САЩ в Ирак и Турция

17:00 | 24 октомври 2023
Обновен: 20:58 | 24 октомври 2023
Преводач: Силвия Грозева

Няколко пъти споменахте, че сте били специален пратеник на президента в глобалната коалиция срещу ИДИЛ. Очевидно има нюанси в разликите между двете мисии, но не е ли едно и също?

Доста си приличат, с тази разлика, че ИДИЛ беше изолирана, никоя не я поддържаше. Имаше известна симпатия в арабския свят, но не особено силна. Бяха много могъщи, особено в Сирия. Но се биеха в големите градове като Мосул и Рака, а цивилните жертви бяха ужасни. Много повече, отколкото има досега в Газа. И вземаха заложници.

Нямаше нужда да се тревожим от ескалация, защото никой не им идваше на помощ.

Голямата реакция сега е Иран и неговия сурогат в Южен Ливан, ливанска Хизбула. Те заплашват да се намесят. Не вярвам, защото президентът Байдън предприе правилните стъпки като изпрати изключително мощна военна сила в региона и даде да се разбере, че ще се бие, ако се намесят.

Координаторът по стратегическата комуникация Джон Кърби разговаря по-рано днес с репортери за участието на Иран.

"Иран продължава да подкрепя Хамас и Хизбула. Знаем, че Иран отблизо следи тези събития. В някои случаи активно улеснява атаките и насърчава други. Те биха могли да използвал конфликта за собствените си цели, на Иран", каза о.р. адмирал Кърби.

"Знаем, че основната цел на Иран е да поддържа някакво ниво на дистанция, но няма да им позволим".