Американските банки са изправени пред труден период

Сю Кийнън, Bloomberg

12:30 | 16 октомври 2023
Обновен: 13:04 | 16 октомври 2023
Преводач: Силвия Грозева

Има три банки, сред които и Citi, чиито резултати бяха много силни.

Силни са, разбира се. Имаха към 34% ръст. И все пак валят предупреждения. За Фед, за лоши кредити, за войната.

Общите печалби на Wells Fargo. Citi и JPMorgan се повишиха до 22,5 млрд долара. Въпреки това обаче те отписаха лоши кредити за почти 4 млрд долара. Това е приблизително двойно повече отпреди година.

Директорът на JPMorgan Джейми Даймън пръв би тревога като каза, че – цитирам – това са най-опасните времена за света от десетилетие и като настоя за повече предпазливост заради войните, растящия дълг и Фед.

Цитирам: „Докато очакваме най-доброто, готвим фирмата за всякакви проблеми“.

JPMorgan обяви още едно тримесечие на рекордни нетни приходи от лихви и се присъедини към Wells Fargo и повиши прогнозата си за тях за цялата година.

Валутната търговия и лихвите на Citi записаха най-доброто трето тримесечие от поне 8 години и поведоха ръста на приходите над очакванията на анализаторите.

Citi даде повече подробности за най-агресивното си преструктуриране от 20г. и всички директори на банки в петък критикуваха новите капиталови изисквания, въведени от регулаторите. Знаехме, че са против и така и стана. Това наистина ще бъде бреме за банките, затова стана основна тема по време на конферентния разговор след отчетите.

Наистина се случват много неща, но какво очаквате да стане тази седмица?

Големите – Goldman, Morgan Stanley и Bank of America следват другите три по петите с големи печалби. Вероятно ще обявят силни резултати, но с някои разлики.

Goldman очаква да приключи разширяването на различните дивизии, заради злополучното разрастване в банкирането на дребно. Bloomberg съобщи, че в тази връзка продават различни компании като GreenSky.

Сделките се очаква да не се получат много добре. Знаем, че в момента макроикономическата среда наистина попари сделките на всички големи инвестиционни банки.

Morgan Stanley се насочи към управлението на богатство и активи при директора Джеймс Горман. Bloomberg Intelligence очаква то да подкрепи резултатите им за четвъртото тримесечие.

Bank of America е банката, чиято акция е под най-голям натиск, над 20% спад за година досега. Анализаторите казват, че ефектите на по-високите лихви ще се проявят в техните резултати. Очаква се банката да обяви 83 цента печалба на акция, което е 2,5% ръст в сравнение с преди година. Да, ръст, но не толкова голям, колкото при JPMorgan и Wells Fargo, които записват много повече.

Наистина има малко червено на екраните. Последната търговия в петък ще отрази резултатите от тази седмица.