Шулц от Fujitsu: BoJ е под огромен натиск, част 1

Мартин Шулц, главен икономист, Fujitsu

12:06 | 25 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какво мислите?

Bank of Japan се опитва да поддържа икономиката активна, защото доста се охлади във второто полугодие. Но това е само половината история. Главно са водени от валутния курс.

Трябва да следим как се развива курсът на йената. Когато мине 150, ще има огромен натиск върху Bank of Japan да направи нещо.

Има огромен натиск над Казуо Уеда да направи нещо, за да спре кървенето на йената. Той се съпротивлява обаче. Правилно ли постъпва?

Не се съпротивлява много. Той коментира валутния курс, което е много необичайно за гуверньор на централна банка и освен това е работа на министъра на финансите. Трябва да има координация.

Когато йената отслабне, ще има още предупреждения за интервенция. Но тя може да проработи само когато има монетарна политика. Когато лихвите растат. Това стана през декември. И това вероятно ще стане отново, затова Уеда вероятно пази барута сух.

Но какво ще го накара да действа? Може би силното повишение на заплатите, което е част от липсващата част на това, което иска да стане. Може ли да има и друго, което да предизвика промяна в политиката? Сега тя правилна ли е за ситуацията в Япония?

Да чакаш заплатите не става, защото хората си виждат заплатите всеки месец и след това и реалните заплати, които намаляват заради инфлацията.

Моментът не е добър.

Правителството държи заплатите ниски. Енергийните субсидии обаче помагат на инфлацията да остане сравнително слаба, така че правителството върши цялата работа. Затова и натискът над централната банка и мистър Уеда е толкова голям.

Хората не са доволни от ситуацията в момента.