Анджей Дуда за подкрепата на Полша за Украйна, част 1

Анджей Дуда, президент на Полша

15:00 | 22 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

Полският президент Анджей Дуда, благодаря Ви че гостувате на телевизия Bloomberg. Отношенията Ви с Володимир Зеленски, който също е тук за Общото събрание на ООН, са приятелски. Много топли отношения, особено в началото на войната. Тази война Ви издигна до световен държавник. Вие бяхте проводник между Киев и всички западни лидери, които искаха да влязат в Украйна и да стигнат до Зеленски. Но напоследък виждаме известни търкания в тези отношения, независимо дали са проблемите с транспортирането на зърното през Полша, или дебата вътре в правителството ви за финансовата помощ за украински бежанци в Полша. Когато Зеленски идва в Обединените нации и моли международната общност все още да подкрепя Киев и за международна подкрепа, ще продължи ли да има вашата подкрепа, на Полша и на каква цена за вашия народ?

Е, наистина беше така от самото начало на тази война, това усещане за пълномащабна руска агресия срещу Украйна от 24 февруари 2022 г.

Полша и полският народ са може би тези, които са най-близките съседи и помагаха най-много на Украйна и на украинския народ, защото от самото начало решихме да отворим границата си и да приемем милиони бежанци от Украйна.

Общо имахме няколко милиона души, дошли в  Полша. 2 милиона украинци все още са у нас. Но преди всичко, точно от началото започнахме да изпращаме оръжие за Украйна. Доставихме повече от 300 танка на Украйна. Освен това сме доставили почти всички наши изтребители МиГ-29, с които разполагахме. Изпратихме повече от 100 моторни превозни средства, доставихме най-съвременните гаубици, които произвеждаме в Полша. Доставихме огромен брой въоръжение и помагаме на Украйна през цялото време.

Това, както и помощ, която се предоставя от обикновени хора в Полша, които приеха украинските бежанци в домовете си. Вярвахме и още вярваме, че е необходимо и се опитваме да служим, както трябва да правят съседите, тези които помагат на съсед, на брат, който е в трудна ситуация.

Така че това е ситуацията сега. Разбираме го прекрасно. Опитваме се да го правим. Но това е война. На война има различни ситуации, трудни ситуации.

Освен това нормалният живот продължава и у нас има различни други трудности. Това е.