Chevron очаква още волатилност на пазара на LNG

Колин Парфит, Chevron

12:47 | 5 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

На 7 септември започва частична стачка, а на 14 септември работата напълно спира. Колко сте уверен вие и ръководството, че не можете да избегнете стачка там.

Ако говорим за Австралия в момента, решени сме да намерим решение там. Ще го намерим и ще бъде такова, че всички да спечелят – и компанията, и служителите, и газовият пазар.

Ще дам перспектива на глобалната ни аудитория колко се нагорещи реториката. Това е цитат от офшорния алианс. „Исковете ще бъдат такива, че Chevron вероятно ще ги приеме, но не преди да изгуби няколко милиарда. Което е ок, защото Chevron има много парички в касичката си“. Имате ли някакъв график колко бързо искате да разрешите този спор?

Ако се върнем към това, за което говорехме преди, водят се активни разговори, тече активен диалог и няма да коментирам неща, които още не се договорени. Само ще кажа, че искаме да намерим решение.

Ще го намерим. И трябва да е добро за всички. Разбираме го по следния начин: да е добро за работниците и за нас, за да бъде добро и за пазара. Това искаме да направим.

Волатилността на пазарите тези дни е доста голяма. Вие държите 7% от глобалния пазар на втечнен природен газ. Искате всички да спечелят. Разбрах посланието. Искате сделка. Коя е най-горещата точка за пазара?

Ако говорим за пазари, бих се върнал преди година, година и половина, когато започна руско-украинската криза. Тогава забелязахме голям пик на газовия пазар. Защо?

Защото Европа купува 40% от своя газ от Русия, но той спря и видяхме големи пикове на пазарите, които направиха корекция. LNG тръгна от страни като САЩ, за да отговори на търсенето и да запълни празнината.

Това беше преди година. Какво стана после?

Пазарите леко се смекчиха след това. Имахме мека зима в Европа и Азия. Това свали цените.

В момента LNG пазарът е много по-добре снабден, отколкото преди година. Въпреки това има волатилност на пазарите. В момента запасите са рекордно високи. Това е добре.

Но ние се готвим за още волатилност според прогнозата за зимата.