Пазарите приемат добре Джорджа Мелони

Алесандра Милиячо, Bloomberg

07:53 | 8 юни 2023
Преводач: Петя Кушева

Приоритет на министър-председателя на Италия Джорджа Мелони е създаване на национални шампиони в области от енергия до мода и лукс, както и държавен инвестиционен фонд за финанси. Сега с повече за всичко това в „Big Take“ на Bloomberg с Алесандра Милиячо, нашият западноевропейски икономически репортер в Рим. Алесандра, благодаря още веднъж, че се присъединихте към нас и поздравления за страхотната „Big Take“. Как Мелони реализира новата си визия за Италия?

Мелони поставя свои хора на много стратегически постове. Част от това е въпрос на късмет. Тя има късмета да бъде на власт във време, когато излизат много от тези постове и така може да номинира хора в много големи компании.

Говорим за ENI, една от най-големите петролни компании в света, а енергийната Enel има активи по целия свят, особено в Латинска Америка. Също и Leonardo. Това е огромна компания от сферата на отбраната. Много стратегически компании, важни за целия свят, правят много пари. Тя поставя хора, които вярва, че ще продължат нейната визия дори и правителството да падне, което знаем, че в Италия се случва често. Това наистина е стратегическа визия, която ще продължи дори след като тя си отиде.

Какво мислят инвеститорите за това?  Ако хората бяха притеснени, когато тя дойде на власт заради популистките идеи на нейната крайна десница, това промени ли се?

Е, там е работата, че Мелони играе много добра игра и дотук се получава. Вътрешно тя е все още популист, антиимигрантски настроена, против правата на LGBTQ. Но външно и от икономическа гледна точка, все повече е мъдра и умерена. Пазарите го приемат много добре. Не прави нищо непредпазливо за икономиката. Внимава с дълговете, внимава за дефицита, който е огромен проблем за Италия.

Можем да го видим по спреда между италианските и германските облигации, който всъщност не се движи толкова много и е много по-нисък, отколкото беше преди година. Така че нейната стратегия работи и с умерената й позиция извън страната.

Какво ще кажете за нейната визия за Китай? Изглежда, че ще излезе от „Един пояс, един път“.  Какво означава това за италианския бизнес?

Това е истински проблем за Мелони, защото има националистически възглед и част от цялата й програма е такава, че не иска да отблъсне САЩ и иска да бъде добър съюзник.

Иска да покаже, че играе играта и не е аутсайдер. Да, иска да се изтеглят от „Един пояс, един път“, но Италия има над 2000 компании в Китай. Те са силно ангажирани в бизнеса там.

Компании като Fincantieri, корабостроителите или Brembo, които правят спирачки за Ferrari. Те са много притеснени, защото нещата се случват много бързо, а те са силно ангажирани там, така че може да нямат време да защитят бизнеса си от промените, ако Италия се отдръпне и Китай започне да отмъщава.