Палмисано: Енергията е от съществено значение за ИИ

Сам Палмисано, председател на Центъра за глобално предприемачество, бивш директор на IBM

13:00 | 7 юни 2023
Преводач: Петя Кушева

Ако това е трансформация, както казвате, какво ще ни е необходимо, за да бъде толкова трансформираща? Какви са някои от ключовите фактори? Нека започнем, например, с микрочиповете. Това, което задвижва до голяма степен Nvidia и може би някои други производители на чипове. Каква е нуждата там?

По принцип изисква се огромна инфраструктура. Днес мислим за хипермащаб или терминът облак от доставчиците на компютърни услуги като Amazon, Google и Microsoft и т.н. Като се има предвид това, то е огромно изискване към капацитета и производителността на този капацитет, следователно и на чиповете и предимството, което има Nvidia с единици с графични процесори, които са наричат GPU. Самите тези технологии са много по-добри изпълнители от класическия чип на Intel, който се нарича технология X-86. Необходимо е такова ниво на производителност, за да работят моделите на естествения език, защото те са толкова големи, че наборите от данни са толкова големи и изискват толкова много взаимовръзки, че трябва да имате производителност, която да е приемлива за крайния потребител.

Едно от нещата, за които чуваме е също и енергията. Не изглеждаше толкова отдавна, когато говорехме за добива на криптовалути и как това е голям разход на енергия. Китай наистина намали част от добива в страната. Каква е потенциалната нужда от енергия на този трансформиращ генеративен изкуствен интелект?

О, то е същото като всички тези големи центрове за данни и за облачни услуги. Огромно е. Бихте могли да ги бутилирате, сякаш са ядрени реактори. Толкова много енергия консумират. Има много неща, които могат да се направят честно казано, около използването на тази инфраструктура, за да се намалят разходите за енергия. Има начини да можете да използвате евтина зелена енергия, за да се допълнят класическите форми на електроенергия в такива случаи. Има много техники свързани с това как да се намалят разходите. Но енергията ще бъде от съществено значение. Няма съмнение. И тя вече е. От години в тези големи суперкомпютри в старите времена, сега те са доставчици на облачна инфраструктурата, тъй като това е същия проблем, те изискват значителни количества енергия.