Лагерът на Арктическите ангели, част 1

Лиам Денинг, Bloomberg Opinion

19:30 | 6 юни 2023
Преводач: Мария Попова

 

Когато си представяте Арктика, може би виждате това… или това… или може би това. Току-що се връщам от пътуване до Арктика и открих нещо, което може да ви изненада: много американски войници, обучаващи се за битка.

Отидох там, за да разбера за какво точно се обучават и как се подготвят. Онова, което ми стана ясно е, че епохата на невинността за Арктика приключва. Климатичните промени разместват бреговата линия и подклажда съперничество, от една страна, между арктическите сили като САЩ и Русия и не съвсем арктическите сили като Китай.

Военните реагираха като съживиха своята отдавна замразена 11-та въздушна дивизия известна като „Арктическите ангели“. Дали се приближава нов сблъсък около полюса на шапката на света? За да намеря отговор, посетих тренировъчния център на американската армия в Блак Рапидс, Аляска. Той се намира на около 300 километра южно от Арктическия кръг.

Малцина американци посещават Аляска, по-малко отколкото всеки друг щат. Подобно на много други, които отиват там и аз бях запленен от нейната сурова красота.

От друга страна, пътят до там е много продължителен, а и времето също е доста сурово както скоро разбрах. Но пък стратезите по отбраната гледат на Аляска по напълно различен начин. Тя е нападната по време на Втората световна война, а в най-отдалечената си точка е на по-малко от 2 километра от руска територия.

"От сушата в Аляска можете да видите Русия!", казва Сара Пейлин, бивш губернатор на Аляска.

Това е стратегически полуостров и потенциална задна вратичка към Северна Америка. Но какво е нужно, за да се създаде, така наречения от генерал-майор Брайън Айфлър, командир на 11 дивизия „арктически войн“ на място, което е толкова откъснато и в голямата си част ненаселено и некартографирано. „Северният военен тренировъчен център“ е сгушен насред Аляските Кордилери и донякъде прилича на обикновен ски курорт, какъвто сигурно сте виждали.

Като изключим забавните елементи като барове, но пък с много клиенти, облечени в камуфлажни униформи и носещи автомати. Войниците тук се обучават как да оцеляват и да се сражават в най-тежки условия. Прекарах с тях няколко дни в началото на март, предимно високо в планината като температурите се колебаеха между минус 32 и минус 35 градуса. Те получават инструкции за всичко – от носенето на снегоходки до откриването на жертви на лавини, до карането на ски и използването на щеките при стрелба. Полагате оръжието върху тях ето така.

Тук американската армия започва почти от нулата. Вниманието към Аляска беше  отклонено след края на Студената война, а после започна Войната срещу тероризма. Това беше Арктическият 30 годишен мир, така да се каже.