JPMorgan е малко по-предпазлив към Китай в краткосрочен план

Уенди Лиу, главен капиталов стратег за Азия и Китай в JPMorgan

12:19 | 2 юни 2023
Преводач: Петя Кушева

Всички повтарят, че темата за отварянето в Китай вече избледнява. Това е факт. Какво съветвате клиентите си в Шанхай?

От началото на май станахме малко по-предпазливи в краткосрочен план, защото това е период на подновяване на очакванията за възстановяване за пазара и видяхме корекция към това през май.

В Китай нямаше стимули към бизнеса или потребителите и затова ще отнеме малко по-дълго от обикновеното постпандемично възстановяване. В зоната на възстановяване сме, но не се движим към зоната на експанзията, оставаме някак колебливо в зоната на възстановяване.

Така че това е моментът, в който индексът MSCI China може да се раздвижи малко по-ниско спрямо нашата четиригодишна цел от 54 в най-лошия случай и 84 в най-добрия случай. Следващите няколко месеца очакваме диапазон между 54 и 66, така че не сме напълно извън този период на приспособяване, но вече е започнал.

Уенди, в момента в Хонконг има оценки които показват, че трябва да има усилено купуване, но вероятно има включена отстъпка, ако питате някого. Какво е необходимо на хората да се върнат на този пазар?

Исторически погледнато, напоследък диапазонът е само девет пъти до максимум дванадесет пъти индекса и колкото повече се приближавате до долния диапазон, ако сте готови да поемете малка краткосрочна волатилност, можете да спечелите.

Мисля, че хората искаха да видят стимули и ръст в инерцията на растежа, а след това също и по-конкретен напредък в отношенията между САЩ и Китай.

Нещата не се влошават извън инерцията на растежа, но и не се подобряват съществено. Това кара хората да са предпазливи. Но сме по-оптимистично настроени за второто полугодие. Разглеждаме цикъла на изчерпване на запасите и нашата оценка е, че от края на септември ще приключим средните запаси за 17 месеца. А пазарът, на база на прогнозата за PMI индекса, очаква да стане към края на юни. Така че това очакване може да бъде изменено малко. Но след това вървим твърдо към възстановяване по-късно през второто полугодие.