Частният самолет на Илон Мъск кацна в Пекин

Симон Фоксман, Bloomberg

15:00 | 31 май 2023
Обновен: 20:17 | 1 юни 2023
Преводач: Петя Кушева

 

Частният самолет на Илон Мъск кацна в Пекин. Първото посещение на милиардера в Китай след три години. Шефът на Tesla вече се срещна с Министъра на външните работи Цин Ган и каза, че компанията е готова да продължи да се разширява в държавата. Източници казаха на Bloomberg, че Мъск се очаква също да се срещне с премиера Ли Цян, както и да посети завода на Tesla в Шанхай.

Русия каза, че осем дрона са били насочени към Москва вчера. Най-голямата атака срещу столицата от началото на войната в Украйна. Кремъл засили бомбардировките си пред дългоочакваната украинска контраофанзива за възвръшане на окупираната територия в страната на юг и изток. Украйна е събрала оръжия от САЩ и европейските съюзници за милиарди долари за военното нападение.

Турският президент Реджеп Ердоган обещава екип с „международно доверие“ за управление на финансите на нацията. Очаква се новият кабинет да бъде съставен тази седмица, след като най-дълго служилият лидер в Турция удължи управлението си с още пет години. Bloom        berg научи, че най-значимото потенциално назначение би могъл да бъде самият Мехмед Шимшек, приятелски настроеният към пазарите бивш министър на финансите. Турската лира отслабна до рекордно ниско ниво, след гласуването на балотажа в неделя.

Когато Джейми Даймън заеме централно място в Китайската среща на върха на JP Morgan Chase в сряда, той се изправя пред бизнес пейзаж, който изглежда много по-различен от посещението му преди четири години. През 2019 г., последният път, когато водещото събитие беше проведено присъствено, американската банка и колегите й на Уолстрийт се подготвяха да спечелят пари от отварянето на финансовия сектор на Китай на стойност 60 трилиона долара. Но днес напрежението между САЩ и Китай е високо. Китайската икономика е бавна и Пекин предприема репресии срещу чуждестранните бизнеси.

Белият дом и републиканските лидерите на Конгреса се подготвят за лобистки кампании за спечелване на одобрението на сделка за предотвратяване на дефолта на САЩ. Както президентът Байдън, така и републиканецът Говорител на Камарата на представителите Кевин Маккарти изразиха увереност, че ще съберат необходимите гласове. Законопроектът ще спре тавана на дълга до 1 януари 2025 г.. В замяна на вота на Републиканците за спирането му,  демократите се съгласиха да намалят на федералните разходи за следващите две години.