Какво означава сделката за дълга за пазарите

Шейн Оливър, ръководител на инвестиционната стратегия и главен икономист в AMP

11:14 | 30 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Да започнем с лимита на дълга, който, нека бъдем честни, всъщност е просто споразумение, с което законодателите няма да се прострелят в крака. Какво рали да очакваме в резултат на това?

Самата сделка вероятно е около 91% от стойността на американските акции. Тя вече е очаквана до известна степен, защото увереността, че ще бъде постигната отчасти обяснява ралито в петък, а може би и отчасти ралито в четвъртък.

Така че вече видяхме известно покачване там. Разбира се, лудостта по изкуствения интелект беше друг фактор, но мисля, че има положителна реакция. Започваме да виждаме това в американските фючърси. 

Очевидно когато американският пазар на акции отвори във вторник, ще има малко несигурност дали тя ще мине през Конгреса. Това ще забави пазара малко до степен, в която ще чуете хора от Конгреса да я отхвърлят и да казват, че няма да я подкрепят. Това би могло да ни доведе до известно отдръпване. Но като цяло е позитивно. В крайна сметка ще бъде приета, но може да има малко повече несигурност през следващите няколко дни.

Колко устойчиво ще бъде това рали, защото веднъж като премахнем цялата тази драма около тавана на дълга, какви фундаментални остават да като пречка пред пазарите?

Тези основни въпроси все още стоят. Очевидно е, че има и някои позитиви. Нагласите на инвеститорите все още са отрицателни. Много инвеститорски проучвания изглежда подценяват акциите.

Изкуственият интелект е много положителна тема в дългосрочен план. Така че тези неща би трябвало да помогнат. И, разбира се, американската и световната икономика се представят по-добре, отколкото можеше да се очаква в началото на годината.

Негативната страна обаче е, че Фед все още е агресимво настроен. В петък данниje за инфлацията бяха малко по-високи от очакванията. Американската икономика все още се забавя. Рискът от рецесия все още е налице.

При суровините, да речем медта, често наричана "Д-р Мед", тя трудно поддържа някаква положителна инерция. Напоследък инерцията й е доста отрицателна. Има несигурност относно силата на китайската икономика. След като това отпадне, все още остава доста труден път пред акциите.

Навлизаме в сезонно труден период, тъй като започва юни, а след това периода на септемврийското тримесечие, който често е тежък за акциите.