Премиерът на Грузия за геополитическия пейзаж, част 1

Иракли Гарибашвили, министър-председател на Грузия

17:30 | 29 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Г-н министър-председател, радвам се да Ви видя. Преди една година Вие бяхте гостът, който откриваше. Само преди година. Войната между Украйна и Русия продължава. Виктор Орбан седеше на това място вчера и каза: „Не може да има победа за Украйна в тази война.“ Съгласен ли сте? Няма победа за Украйна. Няма победител в Украйна в тази война. Добро утро, сър.

Добро утро! Благодаря много за поканата.  Искам да изразя благодарността си на негово кралско височество емирът на Катар, че ме покани да участвам в този форум. Действително времето е много трудно.

Европа не е виждала такова огромно предизвикателство след Втората световна война. Засяга всички ни. Но позволете да ви напомня, че в Грузия имаше война през 2008г. Много точно знаем какво означава.

За да отговоря на въпроса Ви, нека припомня на всички, че от началото на тази война, знаем, че към днешна дата около 20% от украинската територия е окупирана от Русия. Това е ситуацията днес. Какво ще стане утре? Не знам, не мога да кажа. Мисля че никой не знае.

Но изненадан ли сте, че продължи толкова дълго и няма никакъв признак на приключване засега?

Всички са изненадани и за съжаление не виждаме никакъв признак войната да свърши скоро. Това е проблемът. Също така трябва да кажа, че не виждаме достатъчно усилия от международната общност да вземе сериозни мерки, да насърчи консултациите, да насърчи мирните преговори, да спре войната.

Кой трябва да направи големия ход, за да прокара някаква мирна сделка?

Мисля че всички. И двете страни.