Fitch поставя под наблюдение дълга на САЩ

Катлийн Хейс, Bloomberg

18:17 | 25 май 2023
Преводач: Мария Попова

В четвъртък сутринта научихме, че Fitch поставя под наблюдение дълга на САЩ. Какво може да се случи, ако дискусиите не доведат до никъде? Това не е ли дежа вю на 2011 година?

Ще видим какво ще се случи. Несъмнено, времето за приемането на споразумение изтича, а след това е нужно време то да се гласува. Консерваторите в Конгреса настояха преди всяко важно гласуване по каквато и да е политика да имат три дни, за да се запознаят с предлагания закон и лидерът на мнозинството МакКарти, трябва да им осигури това време. Републиканците настояват за намаляване на дълга, вместо за намаляване на разходите, но дори и те може да осъзнаят, че не са им нужни тези три дни.

В случая, интересното е, че говорим за негативно наблюдение и ще цитирам какво точно казват Fitch: „Това отразява нарасналото политическо противопоставяне, което пречи на постигането на решение за повишаване или отмяна на тавана на дълга, въпреки бързо приближаващата крайна дата.“ Не е ли интересно – хората говорят толкова много за поляризацията на политиката в САЩ, за невъзможността да се върши работа, междупартийните сблъсъци растат в опит да се заеме центристка позиция.

По-рано разговаряхме с Роб Каплън, бивш председател на Фед – Далас относно неговите очаквания за заседанието през юни и докато течеше интервюто, излезе новината за наблюдението на кредитния рейтинг от Fitch заради тавана на дълга. Ето как реагира Роб.

"Смятам, че действията на Fitch са отражение на факта, че дефолтът не трябва да се допуска, но ни е нужна реална дискусия, защото ни очакват проблеми, ако не въведем  фискална дисциплина", каза Каплън.