Дюкрозе от Pictet: Надзорът в Европа е по-напреднал от САЩ

Фредерик Дюкрозе, директор Макроикономически изследвания, Pictet Wealth Management

13:30 | 10 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Да се върнем на банките в Европа. Всички казват, че там е различно. Как да сме сигурни, че е така? ЕЦБ изостава в цикъла си на повишаване на лихвите. Може ли все още да не е наваксала спрямо ситуацията в САЩ?

Не мисля. Структурно, регулациите са различни. Вероятно в САЩ са по-хлабави, отколкото в еврозоната. Поне за по-малките банки.

Освен това и защото по-широката перспектива, постпандемичното възстановяване все още е налице и продължава в Европа. Имаме много устойчив трудов пазар, който в САЩ започва да се влошава, но в еврозоната все още се подобрява.

Банките са много силно чувствителни към това.

В проучването на банковото кредитиране отново забелязахме тези разлики.

Цикличните позиции се влошават. Кредитните стандарти се затягат, нивата на отказ растат и т.н.

Но на фундаментално ниво, банките са в безопасност и имам пълно доверие в бъдещите перспективи.

Към това, което каза Аликс, в Европа има много хора, които все по-често казват, че тук вероятно има по-добри регулации. Стрестестовете, които бяха направени бяха по-добри. За по-добри регулации ли става дума? Европа по-добре ли се справя при банките?

Така мисля. Освен проучването на банковото кредитиране, ЕЦБ, също като Фед и FDIC следи по-малките банки. Сега имат единен надзорен механизъм. Това е огромна промяна спрямо епохата преди кризата в Европа. Наистина могат да наблюдават ситуацията при всеки поотделно. И звучат уверено. Мисля, че би трябвало да им вярваме.

Щом казват, че е така, явно не е само пожелателно мислене. Голям напредък бе направен в последните години в регулациите и мониторинга на банковата система в Европа в сравнение със САЩ.