Продажбите на Alphabet надхвърлиха очакванията

Мандип Сингх, Bloomberg Intelligence

12:00 | 26 април 2023
Обновен: 12:18 | 26 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Това е добра новина, нали?

Така е и много от опасенията около основния бизнес с търсачката се разсеяха. Там те подобриха очакванията с над 1 млрд долара. Това се отрази на оперативната печалба, която също подобри очакванията.

ChatGPT има влияние върху дългосрочните маржини и обемите на търсене. Но в момента Google остава доминиращата търсачка. Да, може да им се отрази на профила на брутния маржин, и ще се отрази. Но все още рекламодателите ще търсят Google за най-голяма възвръщаемост на разходите си.

Значи пазарната доминация остава важна за Alphabet. Но за тези големи технологични компании е важно и използването на кеша. Как управляват разходите си. Което е малко странно, защото не беше това основната им привлекателност. Alphabet разреши обратно изкупуване на акции до 70 млрд долара. Освен това внимава повече за ограничаване на разходите си. Имаше ли някакви очаквания в това отношение?

Имаше, защото в началото на годината обявиха 6% съкращения. Може би това е генерирало около 4-5 млрд икономии на годишна база. Така че бихме очаквали да доведе до по-добро разпределение на капитала. Затова и правят обратно изкупуване.

Смятам, че ще имат някои препятствия за брутните маржини по-късно през годината заради по-високите разходи за инфраструктура, свързани с ChatGPT. Това вероятно ще бъде лошата новина, която ще открием в конферентния разговор след отчета.

Така се повишават разходите за инфраструктура, а сега и растат разходите за инфраструктурата за търсене. От гледна точка на брутния маржин, определено ще има трудности.

Интересуват ме общите приходи от реклама. Очевидно това е проблемът, но бе преодолян. Все още излизат над очакванията. Като рекламна компания, да си го кажем, защото все още мнозина смятат Google за такава, защо са по-добре от конкурентите си?

Цената на рекламата в Google винаги е по-устойчива, при това имат най-широката база рекламодатели. Meta са повече свързани с малкия бизнес, насочени са повече към търговията на дребно и онлайн търговията. А Google е диверсифициран.

Това показва колко добре се държи икономиката. Говорим за меко приземяване. Но Google е индексиран към американския и глобалния БВП. И показва, че рекламодателите продължават да харчат в Google и няма алтернатива по отношение на възвръщаемостта на всеки долар за реклама там.