Самърс за реакцията на Европа на банковата криза

Лари Самърс, бивш финансов министър на САЩ

20:30 | 28 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Лари, чухме, разбира се, от Федералния резерв и по-специално от Джером Пауъл на прес конференцията тази седмица, когато отново повишиха лихвите с 25 базисни пункта. Съобщенията бяха малко по-неясни за посоката оттук нататък. В същото време председателят заяви, че това е изключение. SVB е изключение. Въпросът ми към Вас е сигурни ли сме, че Фед вече е в състояние да се справи с проблема сега? Сега знаем, че има проблем с риска от лихвените проценти, когато става въпрос за SVB. Доколко сте сигурни, че знаем, че няма да има и други като SVB?

Доста ясно е като погледнем различнитe съотношения, че SVB и може би няколко други банки бяха в много отношения изключения. Но често в живота крайните примери са склонни да сочат проблемите на рамката.

И както вече посочих, в свят на високи лихвени проценти с дигитално банкиране, способността с кликване с пръст да се прехвърлят пари и да се откриват нови сметки, ще бъде различен свят по отношение на риска и по отношение на това, на което банките могат да разчитат за устойчивостта на депозитите.

До каква степен това е вярно, е нещо което вероятно ще научим през следващата година или две. Ето защо смятам, че е уместно да се изпревари кривата и да се изпратят ясни сигнали за увереност по отношение на банковите депозити, защото е по-добре да се сгреши, когато се направи повече, като става дума за защита срещу банка, отколкото да се сгреши, ако не се направи достатъчно.

Лари, повдигнати са дълбоки въпроси за банковия надзор тук, в Съединените щати, по-специално по отношение на стрес теста. В момента се повдигат и въпроси в Европа. Те използваха подхода на тези облигации AT1 или CoCos, конвертируемите условни облигации, които не се представиха толкова добре за Credit Suisse. И сега, с напредването на седмицата, видяхме, че Deutsche Banks се оказа под обсада. Какви въпроси се повдигат за европейския подход за защитата на банките?

Важно е да се признае, че както Кристин Лагард каза, има много важни различия, както между начина, по който са определени условията на швейцарските банки, по който са определени условията на AT1 и начина, по който са написани условията в други части на Европа. И също така да се признае, че ЕЦБ даде ясно да се разбере, че работят в условията на различна парадигма от тази на швейцарските власти.  

Но също така е ясно, че ще трябва да има доста систематично преосмисляне на тези инструменти на резервния капитал, как работят и в какви случаи ще бъдат спасявани и в кои случаи не. Въпреки многогодишните правни дискусии е ясно, че не е имало резки и споделени разбирания на пазара.

Подозирам и се надявам, че европейските власти, с подкрепата на Съединените щати и министър Йелън и председателя Пауъл, ще изпратят силни сигнали за подкрепа през уикенда за европейската банкова система, тъй като предвид мащаба на европейските институции, има потенциални глобални последици, ако проблемите се разпространят от тях.