AmCham: Членовете ни в Китай са изтощени след 3г ковид

Майкъл Харт, президент на Американската търговска камара в Китай

07:32 | 2 март 2023
Преводач: Мария Попова

Кои са ключовите изводи от анкетата през тази година?

Това е годишната анкета сред членове на Американската търговска камара в Китай. Бих могъл да обобщя изводите така: първо, американските компании тук, честно казано, са изтощени след три години на политика за нулев ковид. Има притеснения и предизвикателства от геополитическо естество и чисто икономически. Но повечето компании казват, че ще останат в Китай, но срещат трудности и именно тези трудности очертават те в доклада ни.

С наближаването на Националния конгрес има и много оптимизъм в очакване на още мерки в подкрепа на икономиката. Същевременно това е по-скоро консолидация на властта за Си Дзинпин. Доколко отворен е Китай в момента според вашите членове?

Едно от притесненията на компаниите е, че миналата година по време на партийния конгрес се говореше много за това Китай да изгради собствени системи. Когато нашата камара зададе въпроса: какво място има за нашия бизнес в Китай, то с тава ясно, че на местно ниво китайските компании имат предимства и това предизвиква тревоги у нашите компании. Много от тях са в Китай от десетилетия и това си остава един добър пазар, но си остават опасенията относно това колко голяма роля могат да играят американските компании в Китай в бъдеще.

Дали бързият, а според мнозина и твърде бързият, обрат в политиката по ковид е довел до промяна в настроенията сред вашите членове?

Както вече споменах, американските компании тук са изтощени след три години на политика за нулев ковид. От една страна, ние, разбира се, приветстваме края на тази ковид политика. Нещата се промениха мигновено.

Едно от нещата, които се опитваме да кажем на държавните служители е, че е чудесно, че политиката за нулев ковид приключи, но остават редица технически проблеми.

Въпреки че Китай отвори на 8 януари, все още няма достатъчно полети, все още е трудно да се получи виза за страната, а настроенията между Китай и САЩ затрудняват бизнеса. Това се усеща на много места. Компаниите казват, предизвикателство номер 1 за бизнеса са отношенията между САЩ и Китай. Това влияе и при намирането на служители. За първи път в историята ни над 50% от компаниите нямат печалба в Китай през миналата година и това е силно притеснително.