Плановете на Китай да избегне ограниченията за чипове от САЩ

Питър Елстром, Bloomberg

10:29 | 21 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Толкова интересна статия, тя ни дава рядък поглед към начина, по който Пекин търси как да контраатакува.

Точно така. С нарастване на напрежението между САЩ и Китай, американската страна въведе някои много големи ограничения за възможността на Китай да купува чипове и оборудване за производството им. Беше поставен таван за купуването на оборудване, който би позволил да правят 14- и 16-нанометрови чипове, които не са толкова модерни в момента.

Тези учени, за които говорят и се опитват да прескочат сегашното поколение технологии и да преминат към новото поколение, в което могат да инвестират в модерни материали, напреднали процеси на производство на чипове, за да прескочат ограниченията от САЩ. И да разширяват портфейла си на патенти, които да могат да договарят със САЩ и Запада като цяло от позицията на силата, отколкото от слабата си позиция в момента.

Китай хвърля страшно много пари в разработката на новото поколение чипове. Интересно ми е дали тази национална стратегия наистина ще проработи? Или просто е твърде скъпа? Кое я задържа? Може ли Китай да настигне САЩ?

Правилен въпрос. Това е усилие, което Пекин от години полага. Те харчат десетки милиарди долари в опит да развият такава национална индустрия за производство на чипове, която да се конкурира със Запада. Това е аргумент от академичните среди – че работят по стратегическите изследвания.

Те правят основните изследвания, за да могат да получат това конкурентно предимство.

Така че тук не става толкова дума за пари, колкото за интелектуална дейност, за да направят тези пробиви в технологията на чиповете.