Deutsche Bank: Прогнозата за 2023г се подобри

Кристиана Райли, директор на Deutsche Bank Americas

15:00 | 18 януари 2023
Обновен: 16:35 | 18 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Как се готвите за спад, който още не става, но изглежда е много близо на хоризонта според някои компании. Благодаря ви за това интервю. Да започнем от тук – как се готвите за свиване, което всеки очаква, но което не виждаме още в данните и което не разбираме как ще изглежда?

Вие го анализирахте добре. Ние сме с една интересна и бих казала добра ситуация в момента, между периода в края на миналата година на пик на несигурността около перспективата за лихвите и както казвате, периода, в който разбираме, че тези лихви няма да ударят икономиката.

Ние сме в такъв преходен период, в който се анализират данните, анализират се внимателно и се прогнозира какво ще стане.

Какво забелязвате при потребителските разходи и здравето на компаниите, малки и големи?

Спрямо периода на пик на несигурността около бъдещето на лихвите и на енергийните доставки тук, в Европа, прогнозата се подобри.

Има два основни фактора за това. Първият е мекото време сега в Европа и отказът от нулевия ковид в Китай.

И двата ни карат да мислим, че рецесията, която основателно смятаме, че се задава, ще бъде по-лека.

Има различни перспективи за Европа и САЩ. В средносрочен план бихме приели, че ще има по-скоро по-силно възстановяване в САЩ поради енергийната независимост и някои политически инвестиции, които в момента прави администрацията на Байдън.

Но дори в Европа прогнозата се подобрява заради топлата зима, която доведе до по-голямо предлагане на енергия и вероятността за по-добра енергийно предлагане през 2023 и 2024г.