Wells Fargo предпочита американските пред чуждестранните акции

Пол Кристофър, директор глобални инвестиционни стратегии в Wells Fargo Investment Institute

18:05 | 21 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Да започнем с глобалния пазар на облигации, особено след като японските отстъпват, а суаповите оценки показват много по-висока доходност по десет годишните облигации. Оттук накъде? Дали да очакваме повече волатилност през 2023 заради несигурността каква ще бъде политиката на Японската централна банка?

Определено предстои да видим много по-голяма несигурност и като добавим противодействащите сили на приближаващата рецесия плюс факта, че около три четвърти от държавните японски облигации са собственост на пенсионни фондове и на правителството, а те не искат да губят пари от инвестициите си.

Същевременно имаме инфлация в Япония и тенденцията към съкращаване на позициите по йената, а това също е сериозно притеснение. Тези сили действат, като последните две тласкат доходността по-нагоре, а другите две леко понижават доходността. Ще видим какво ще се случи през април, но трябва да сме много предпазливи, когато прави дългосрочни заключения относно японската парична политика, съдейки по чутото днес.

Особено след като налице е едновременно затягане и разхлабване. Имате ли прогноза как ще изглежда японската централна банка с нов управител, особено след като знаем, че борбата е между Амамия и Накасо? Ще помогне ли това за позиционирането през 2023?

В голяма степен всичко зависи от два фактора, които за момента е трудно да предвидим. Инфлацията, която наистина ще е сламката объркваща икономиката по целия свят през 2023. Ако тази инфлация не се понижи, то това донякъде ще върже ръцете на националната банка по отношение на политиката.

Вторият е рецесията. Търговските данни от Южна Корея показват, че има реални доводи за тезата, че свиването е на прага ни и това се вижда в търговията, в САЩ и на редица други места. Ние смятаме, че рецесията е неизбежна, а ако настъпи рецесия, то първо на нея трябва да се реагира. Ще видим какво ще се случи в битака между инфлация и рецесия, в която отново ще е трудно настоящата политика да бъде изцяло изоставена поради ред философски причини, когато вилнеят тези две противостоящи си сили.