Meta, Microsoft и Федералната търговска комисия

Даяна Мос, президент на Американския антитръстов институт

12:30 | 13 декември 2022
Обновен: 16:18 | 13 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Даяна, това е емблематичен ден за вниманието на администрацията върху M&A, особено в областта на технологиите. Не би трябвало да е изненадващо, при настоящото състояние на нещата. Какво мислите за натиска на Федералната търговска комисия в момента?

В унисон е с обещанията на председателя и на помощник-главния прокурор да проверят внимателно дигиталния сектор и за това има основателна причина.

Дигиталният сектор се разрасна значително през последните 20 години. Беше в един вихър от придобивания, който достигна своя връх през 2014 г. Това е абсолютен модел на растеж чрез придобиване за разлика от модела "Направи си сам".

Това е нещо като въпрос на "купуване или изграждане". Така е и с дигиталните бизнес екосистеми, а именно придобиване и разрастване чрез придобиване. И двете компании - Microsoft и Meta са добри примери за този растеж чрез стратегия за придобиване и проблемите на конкуренцията, които те пораждат, защото са много големи компании с господстващи позиции.

Даяна, думата конкуренция е онази част, която потребителите и инвеститорите трудно разбират или поне трудно симпатизират на Федералната търговска комисия. Дали комисията го прави, защото иска да насърчи конкуренцията, с други думи има много играчи в метавселената, която - нека бъдем честни, все още не е нещо реално? Или искат да предотвратят монополите? Или това е една и съща идея?

Мисля, че е една и съща идея. Антитръстовите закони в Съединените щати са създадени, за да насърчават, запазват и защитават конкуренцията в полза на потребителите, работниците и по-малките фирми, които се опитват да се установят на пазарите или да разширяват пазарите си.

Разбира се, тази обосновка, която е много насочена към потребителите и работниците и към по-малкия бизнес, може да се окаже противоположна на аргументите, че компаниите искат да се разрастват, да бъдат по-големи, да въвеждат повече иновации по-бързо и да бъдат по-динамични, за да могат в крайна сметка да предлагат нови продукти на пазара и да обслужват потребителското търсене. Така че тук има много силно напрежение.

Но в дигиталния сектор, мисля, че балансът се е наклонил, както видяхме в тези два случая. Но също така и делото на Министерството на правосъдието срещу Google. Случаят на Търговската комисия и Facebook и в няколко щатски дела, че заради значителен проблем с доминирането на някои от водещите играчи в цифровите технологии. И че конкуренцията наистина трябва да бъде разгледана много внимателно. И, разбира се, M&A e един от водещите начини, по които тези компании се развиват.