Vanda: Таванът на цените няма да намали руските печалби

Вандана Хари, основател и директор на Vanda Insights

16:30 | 6 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

В този сектор на влияния кое е най-забележителното за Вас в момента?  Кой е най-мощният фактор, който движи пазарите? Знаем, че отварянето на Китай е водещата тема.

Хайди, вероятно бих казала наблюдавайте как Китай напредва с отварянето след ковид.

Очаквам да е доста хаотично и объркващо за пазарите. Може би две стъпки напред и една назад. Очевидно е, че това е напълно неизследвана територия.

Както току-що беше споменато, през уикенда още няколко града започват да облекчават изискванията за тестване за достъп до някои обществени места и т.н.

И като втори по големина петролен потребител в света след САЩ и с най-голям принос към ръста на търсенето, безспорно Китай е от ключово значение за петролните пазари. Проблемът тук е, че ще има много несигурност и непредсказуемост около отварянето след ковид.

Когато разгледате динамиката на цените на суровия петрол, дали санкциите които влизат в сила ще имат значение за ценообразуването?

Знам, че таванът на цените донякъде в политически план отсрамва ЕС, че успяха да се споразумеят за определена цифра. Но от практическа цел, това е напълно без значение.

Дори когато таванът на цената е определен в момента на 60 долара, това е с около пет долара над нивото, на което се търгуваше руския суров петрол към края на миналата седмица.

Така че със сигурност няма да постигне една от основните си цели, а именно да се опита да намали приходите от руския петрол.

Ако се опитваха да гарантират европейските корабни и застрахователни компании, P&I клубовете да останат в бизнеса с превоза на руски суров петрол към трети страни, не мисля, че това ще се случи, защото Китай и Индия не се включиха към санкциите и не очаквам да го направят.

И третата цел беше, разбира се, да се опитат да избегнат криза с доставките и ръст на цените. Е, това не се случи, но по-скоро заради притесненията за търсенето в Китай и икономическия спад, а не в резултат на тавана на цената. Така че, както казах, това наистина е несъществено.