Расте ли рискът от спирала заплати-цени, част 2

Дайан Суонк, главен икономист в KPGM

18:00 | 5 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Някак си не ме накарахте да се почувствам по-добре от казаното, Дайан, но и това се случва понякога. Ако забавянето започне през пролетта, кога според вас ще достигнем точката на пречупване, кога ще достигнем дъното на растежа?

Всичко зависи от това дали ще влезем в цялостна рецесия или, както Фед предпочита, ще започне едно бавно понижение на инфлацията, бавно покачване на процента на безработицата и забавяне на икономиката като цяло. И в двата случая, 2023 ще е трудна. Това е изводът.

Но като оставим това настрани, важно е да кажем, че инфлацията е като рака – ако не се лекува, ще образува метастази и ще се превърне в нещо хронично. Но има лек и тук е надеждата.

Една рецесия предизвикана от Фед, при която балансите на потребителите и фирмите са на това ниво е нещо, от което можем да излезем много по-бързо щом Фед промени хода и започне да намалява лихвите.

Смятам, че тук се крие надеждата и над това се опитвам да се съсредоточа, защото наистина ми е трудно напоследък да съм вестителя с лоши новини. Но от това ще произтече едно съвсем различно възстановяване.

Говорим за пропадане, но и за извисяване след него – доста бързо нарастване в икономическата активност, което смятам, че ще стане в началото на 2024.

Това е добрата новина, лошата новина е, че 2023 ще е трудна година.