Мъск представи отново плана за Neuralink

Сара Макбрайд, Bloomberg

16:30 | 2 декември 2022
Обновен: 17:18 | 2 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Темата ни е големите обещания... е, по-скоро надежди на Илън Мъск, с представянето на Neuralink. Мъск каза, че е готов да инсталира мозъчен имплант на хора до 6 месеца. Интерфейсът мозък-компютър трябва да позволи на човек с тежко увреждащо заболяване да комуникира чрез мисълта си. Мъск каза, че Neuralink разработва импланти, които могат да бъдат поставени в гръбначния стълб и евентуално да възстановят двигателните способности на парализиран човек. Сара Макбрайд от Bloomberg следеше събитието. Много вълнуващо! Класически Илън Мъск на сцената! Какво стана?

Смятам за много интересно това, че докато всички ние се опитваме да проумеем идеята за импланти в мозъка, той вече мисли за подобрения. Доста време отдели на въпроса как няма да искаме просто iPhone 1, ако можете да имате последната версия.

Вече мислят, че ако първият не работи добре, може да направят втори, трети, четвърти..

Трябва да кажем, че Илън Мъск обикновено дава графици с конкретни дати и цели, които пропуска. Дори в случая на Neuralink вече успя да ги пропусне.

Точно така. Дори, когато заговори за пръв път за Neuralink, вече трябваше да е бил имплантиран на хора. В интервю през 2017г. каза, че до 2021г. ще бъде масово поставян на пациенти. Този срок явно е пропуснат.

Всяка година той поставя нов срок и го пропуска.

Това е вероятно мотивиращо за служителите му.

Направиха демонстрация с маймуна, на която бяха имплантирали чипа. Демонстрираха как мисълта може да бъде преобразувана в дигитален сигнал. Невероятно е какво може да се постигне. Технологията е налице. Това, което реално пречи е FDA, Комисията по храните и лекарствата в САЩ.

Може да се каже така, защото други подобни, по-малко напреднали импланти в миналото са били поставяни на хора за лечение от епилепсия и Паркинсон.

Явно Комисията по храните и лекарствата иска да се увери, че тези чипове са безопасни, че няма да деградират с времето в мозъка. Те имат много въпроси, а той е реалист. Каза, че комисията е задавала трудни въпроси.

И че преговорите вървят добре.

Да.

Newrolinc единствен ли е в тази област? Опитват ли се и други хора да направят нещо подобно?

Има доста компании, които работят по различни версии на технологията. Включително много основатели на Neuralink, които са основали свои..

Хора, напуснали компанията.

Точно така. Цял екип от компанията. Тези хора напуснаха и основаха нови компании. Един от основателите, Макс Ходак основа Science, която работи по имплантирането на зрителен нерв.

Една друга в Ню Йорк е Precision Neuroscience.

Има и компании без връзка с Neurolink като Synchron, която използва кръвоносните съдове..

Самият Илън Мъск каза, че ще си постави имплант.

Така е и допълни, че с удоволствие ще имплантира такъв и на някое от децата си.

Интересно. Това е същият човек, който каза, че няма да се качи на борда на ракета на SpaceX, докато не е сигурен, че ще оцелее по пътя до Марс.