Страх от недостиг на дизел в Европа

Алекс Морган, Bloomberg

11:48 | 2 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Дизелът е най-важното гориво в света. Той е предпочитан в строителството, транспорта, корабните превози, селското стопанство и се използва за отопление на домовете, а със скока в цените на газа, дизелът се използва и за производство на електричество. Но Европа е изправена пред заплахата от недостиг на дизел. Ето защо и какво би означавало това.

Доставките на петрол отдавна са затегнати, но сега стигаме до истинския проблем – глобалния капацитет на рафинериите. Заради пандемията, която драстично сви търсенето, много фирми затвориха по-нерентабилните си рафинерии. Натискът за зелена, чиста енергия също нанесе удар върху инвестициите в сектора. А когато говорим за Европа, регионът, който най-много разчита на дизела, стачките и транспортните проблеми утежниха трудностите.

През февруари нещата могат да станат още по-зле след влизането в сила на поредните санкции, които реално спират руските доставки по море. Данните показват, че Европа внася по море ежегодно 500 милиона барела, а половината от тях тръгват от руски пристанища.

"Това определено променя парадигмата, защото Европа продължи да внася много руски дизел, по-малко отколкото преди войната, но все пак количествата са значителни. Европа блокира основния си доставчик на дизел по политически причини", казва Дарио Скафарди, бивш изпълнителен директор на Saras SpA.  "Смятам, че системата работи, инфраструктурата, петролните компании работят, за да компенсират разликата, но има вероятност от прекъсвания и скок в цените".

Дизелът участва във всички области на живота ни, така че натискът върху предлагането изглежда ще превърне една вече трудна зима в още по-трудна пролет.