Лагард каза, че ще се изненада, ако инфлацията в еврозоната е стигнала пика си

Вони Куин, Bloomberg News

09:30 | 29 ноември 2022
Обновен: 12:32 | 29 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че ще се изненада, ако инфлацията в еврозоната е стигнала пика си. Коментарът й подсказва, че последното повишение на лихвите ще продължи. На пресконференция в Брюксел Лагард заложи на повишение на лихвите и предупреди, че по-високата инфлация вреди на разходите и производството и че силният пазар на труда вероятно ще подкрепи по-високите заплати.

"Чрез намаляване на реалните доходи на хората и повишаване на разходите за фирмите, високата инфлация вреди на разходите и производството. Голямата несигурност, затегнатите финансови условия и отслабващото глобално търсене също тежат на икономическия ръст, който ще продължава да отслабва през остатъка от годината, четвъртото тримесечие и в началото на следващата година, първото тримесечие на 2023г", каза Лагард.

ОПЕК и съюзниците им се очаква да обсъдят по-големи съкращения в предлагането на заседанието си този уикенд. На последното заседание Саудитска Арабия изненада трейдърите с обявеното съкращение от 2 млн барела на ден. Цените после паднаха и изтриха тазгодишния ръст. Делегати от групата мислят, че може да има ново съкращение.

Русия и САЩ отложиха нов кръг преговори по договора за ядрените оръжия. Говорител на Държавния департамент каза за Bloomberg, че Москва е отложила срещата. Руското Външно каза, че комисията за новия договор Старт ще се срещне по-късно и не даде обяснения за отлагането й. Преговорите щяха да са първите след като Русия нахлу в Украйна.