Украйна настоява за нови санкции за Русия, част 1

Татяна Бережна, зам.-министър на икономиката на Украйна

16:36 | 24 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Говорим за преговорите с МВФ и нуждите на Украйна от помощ като цяло. Вие го споменавате в това пътуване. Какво ще ни кажете още?

Първо искам да благодаря за цялата ви помощ. Ние сме много благодарни за цялата политическа, финансова, военна и хуманитарна помощ. За всички хора, които приютявате тук, в Канада.

През войната украинската икономика показва огромна гъвкавост и възможност за адаптиране.

Ние сме много благодарни за помощта, но смятаме, че за края на годината украинската икономика може да запише 35% спад. В същото време руската икономика може да се свие с 4,6%. Това означава само едно: че санкциите не стигат.

Всеки път, когато се видя с приятели в чужбина, с представите на чужди страни, настоявам, че трябват още санкции, защото така руското правителството няма да може да извършва масирани атаки срещу нашата инфраструктура.

Да говорим конкретно за ролята на Украйна в транспорта на природен газ. Може ли да я запази в бъдеще?

Украйна сега показва огромна смелост и сила, която никой не очакваше от нея. Затова ще бъдем на нивото на всички предизвикателства и ще останем силни.

По въпроса за пътуването ви до Канада, очевидно това е възможност да се срещнете с канадските официални представители и с канадския бизнес. Какви разговори водите и какви са резултатите?

Говорихме за инвестиции, как да се инвестира в Украйна и голямата възможност е създадената неотдавна платформа Advantage Ukraine.

Това е онлайн платформа, където всеки инвеститор може да подаде запитване и да намери индустрия, в която да инвестира в Украйна.

Ние сме много открити за инвестиции във военни технологии, металургия, земеделие и ИТ индустрия.

Вярваме, че по пътя ни към победата и след нея Украйна ще стане Мека за инвеститорите от цял свят.

Затова говорим за подкрепа от частни канадски инвеститори във всички сектори. В големи, средни и малки компании. Помощта никога не стига, защото сега водим война. Нужна ни е тази помощ и подкрепа от международната общественост.